Tuesday, September 3, 2013

Preclinical to Clinical

Assalamualaikum

Eh ape mimpi Anis ni tetibe bukak blog sendiri ni? Siap update lagi. Selalu dok terjah blog org lain je.

Okay what's going on with my life right now? I am now studying in dentistry UiTM Shah Alam and still breathing. Alhamdulillah. Semenjak melangkah masuk kaki ke fakulti pergigian ni, saye mmg rase kurang yakin bole masuk clinical year and boleh bawak kos ni selagi tak lepas peperiksaan profesional akhir Tahun 2 haritu. Then magically saya lepas dan jugak semua kawan-kawan yang lain. Syukur sangat setelah berhempas pulas study week due minggu makan tidur pon tak menentu akhirnye berbaloi jugak. Bayangkan 400 chapter nak cover for two weeks? Memang tak sempat lah kawan-kawan nak bace 400 tu dlm masa due minggu alamatnya jadi zombie la. Mmg kene bace sebelum exam jugak tp nak harapkan saya ni, yang tak reti nak belajar konsisten ni, nak cover sebelum study weeks tu mmg susah. Baca berdasarkan apa yang agak-agak masuk je. Lagipun busy sangat sebelum exam tu dengan simulation lab, lecture, test, PBL, balik bilik lwt ptg dah penat. Kelas full ikut ofice hour. Makan mandi tidur dah ambik masa jugak. I know this is only preclinical one, the real life in clinic is waiting and will be more hectic and stressful! InsyaAllah saye rase dah makin boleh biasekan. Takdelah nak complain apa cume nak share and I am so glad that I managed to survive this two years.



Now, I am going to face the real one, clinical one, going to deal with the real patients, no dummy anymore that we used to call Mr. Jacob ke, Mr Edward ke etc. haha. But, dummies are really cooperative 'patients'. Diorang bukak mulut seluas-luasnya tanpa tertutup, tak kisah kalau terpegang sana terpegang sini, ops. Okay sebab diorang bukan benda hidup they have no feelings. Tapi manusia ada macam-macam ragam. Dari yang muda ke tua, dari yang cerewet dengan tak, dengan procedure dkt clinic pon mcm kosong lagi tak tau apa, ape nak buat dulu, infection control bagai, decide what treatment should be done, steps for each treatment, communication among different type of people. Dulu dekat sim lab buat dekat dummy je nak cross infection apa kan? Aaaaaaa mcm mane lah nak deal dgn semua tu? Takpe it's normal lah rasa nervous ni kan. Bukan saye sorang je tp semua classmates, seniors pon pernah rasa mcm tu. Kalau orang lain boleh buat, insyaAllah kite pon boleh buat. Mahu seribu daya, tak hendak seribu dalih. Acece peribahase lah sikit.



Persoalannya, boleh ke saya bawak clinical part pulak? It's different from preclinical. Byk benda baru nak kene belajar dan bnde tu semua kne belajar dgn cpt sbb masa tak cukup. Kne belajar deal dengan emosi sendiri jugak. Manage stress. Dah le saye ni agak-agak mcm cpt jugak stressnya. And manage time, sangat penting. Be displine. Ceh cakap pandai buatnya nnt we wait and see je lah. I still don't know how to manage all that but sooner or later nnt maybe i can cope. Be confident and lepas ni kene banyak lebih kan lagi S-M-I-L-E tu. :D



So saye akan mulekan clinical part saye still di UiTM Shah Alam, di klinik fakulti pergigian selama satu sem lagi ni dan kemudian insyaAllah boleh lah pindah ke UiTM Sungai Buloh pulak lepastu. Fakulti pergigian kat sana dalam pembikinan but dah nak siap cuma tak boleh nak pindah lagi skrg. Mudah-mudahan semua dipermudahkan. Sekarang risau nak cari pesakit tang mana lah untuk gigi palsu penuh. Lepastu gigi palsu separuh je pulak nak jugak. Readers sekalian kalau tengah baca ni, ade datuk, nenek, mak, ayah, pakcik, makcik, adik beradik, jiran tetangge atau kawan-kawan yang perlukan rawatan gigi percume especially gigi palsu boleh contact saye ye. Hihi. Promote promote.







Sekian terima kasih.







4 comments:

  1. makcik hoi lama btol tak update. klu ada anak dah blh berlari da budak tu. haha eh aku nak wat scaling dgn ko blh? huhu xD

    ReplyDelete
  2. Bole bolehh. Nnt pape hal aku cntct kau ek hehe

    ReplyDelete